Sos jogurtowy do mięs

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1 ząbek
  • koperek suszony

    3 łyżeczki
  • pieprz

  • sól

  • sok z cytryny

  • jogurt naturalny

    1,5 gęsty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

koperek suszony lub świeży 3 łyżeczki (u mnie był suszony)

Czosnek obieramy z łupinki i przepuszczamy przez praskę. można go również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego czosnek. Wsypujemy koperek. Jeżeli jest świeży trzeba go drobniutko posiekać.
Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Tej ostatniej według uznania, ale nie wolno przesadzić, ponieważ sos wyjdzie za kwaśny. Sos jest idealny do grillowanego mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.04.2014 01:08
Dobry sos.
patryska76 01.10.2013 17:56
Uwielbiam taki sosiki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat