Sos jogurtowy do mięs

Sos jogurtowy do mięs

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1 ząbek
  • Koperek suszony Prymat

    3 łyżeczki
  • pieprz

  • sól

  • sok z cytryny

  • jogurt naturalny

    1,5 gęsty
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sos jogurtowy do mięs

koperek suszony lub świeży 3 łyżeczki (u mnie był suszony)

Czosnek obieramy z łupinki i przepuszczamy przez praskę. można go również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego czosnek. Wsypujemy koperek. Jeżeli jest świeży trzeba go drobniutko posiekać.
Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Tej ostatniej według uznania, ale nie wolno przesadzić, ponieważ sos wyjdzie za kwaśny. Sos jest idealny do grillowanego mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

gusia1000 05.04.2014 01:08
Dobry sos.
patryska76 01.10.2013 17:56
Uwielbiam taki sosiki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat