Sos jogurtowo - cebulowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżki kwaśnej śmietany

    2-3
  • cebula czerwona

    1
  • pęczka szczypioru

    1/2
  • jogurt naturalny

    1 szklanka (gęsty)
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • cukier

    do smaku:
  • sok z cytryny

    kilka kropli
  • jabłko winne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito, przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą, dokładnie osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę, posiekane jabłko, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, odstawić na ok. 30 min. aby się \"przegryzł\". Podawać posypany szczypiorem. Idealny do pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs i warzyw...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota71 20.09.2010 11:52
super sosik
iwa643 23.06.2010 07:11
robiłam ale bez jabłka dobry pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat