Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    0,5 kg
  • sól

  • pieczarki

    300 g
  • cebula

  • marchew

  • śmietana proc

    3 łyżki
  • pietruszka zielona

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami foto
mięsko schabowe kroję w kostkę i zwyczajnie obsmażam na rozgrzanym oleju (bez soli!). Gdy mięsko się już ładnie ścięło przełożyłam go garnka, zalałam wodą (ok 0,5l), Pieczarki myję, kroję i smażę na patelni. Cebulkę obieram, kroję i podsmażam z pieczarkami a gdy wszystko się razem podsmażam wrzucam do garnka z mięsem. Dodaję obraną i pokrojoną w talarki marchew ( dla słodkości) ziele, liść i pieprz w ziarnach, szczyptę soli oraz kostkę rosołową, bo schab mało smaku oddaje do wody. Jak sie pogotowało troche to zdjęłam z gazu i poczekałam aż wystygnie. Dodałam śmietany 12% (można dodać mleka albo jogurtu). I wstawiłam na malutki ogień podgrzewając powoli, żeby się śmietana nie zwazyła. Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.
Krok 2 - Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami foto
Dodaję obraną i pokrojoną w talarki marchew ( dla słodkości) ziele, liść i pieprz w ziarnach, szczyptę soli oraz kostkę rosołową, bo schab mało smaku oddaje do wody. Jak sie pogotowało troche to zdjęłam z gazu i poczekałam aż wystygnie. Dodałam śmietany 12% (można dodać mleka albo jogurtu). I wstawiłam na malutki ogień podgrzewając powoli, żeby się śmietana nie zwazyła. Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.
Krok 3 - Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami foto
Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cranberry 06.05.2013 17:25
ciekawy przepis skorzystam :)
emeslive 11.10.2012 14:46
Jak ja kocham takie potrawy. Do tego kopytka lub knedlik i jestem w kulinarnym niebie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat