Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami

Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    0,5 kg
  • sól

  • pieczarki

    300 g
  • cebula

  • marchew

  • śmietana proc

    3 łyżki
  • pietruszka zielona

  • olej

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami foto
mięsko schabowe kroję w kostkę i zwyczajnie obsmażam na rozgrzanym oleju (bez soli!). Gdy mięsko się już ładnie ścięło przełożyłam go garnka, zalałam wodą (ok 0,5l), Pieczarki myję, kroję i smażę na patelni. Cebulkę obieram, kroję i podsmażam z pieczarkami a gdy wszystko się razem podsmażam wrzucam do garnka z mięsem. Dodaję obraną i pokrojoną w talarki marchew ( dla słodkości) ziele, liść i pieprz w ziarnach, szczyptę soli oraz kostkę rosołową, bo schab mało smaku oddaje do wody. Jak sie pogotowało troche to zdjęłam z gazu i poczekałam aż wystygnie. Dodałam śmietany 12% (można dodać mleka albo jogurtu). I wstawiłam na malutki ogień podgrzewając powoli, żeby się śmietana nie zwazyła. Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.
Krok 2 - Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami foto
Dodaję obraną i pokrojoną w talarki marchew ( dla słodkości) ziele, liść i pieprz w ziarnach, szczyptę soli oraz kostkę rosołową, bo schab mało smaku oddaje do wody. Jak sie pogotowało troche to zdjęłam z gazu i poczekałam aż wystygnie. Dodałam śmietany 12% (można dodać mleka albo jogurtu). I wstawiłam na malutki ogień podgrzewając powoli, żeby się śmietana nie zwazyła. Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.
Krok 3 - Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami foto
Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Cranberry 06.05.2013 17:25
ciekawy przepis skorzystam :)
emeslive 11.10.2012 14:46
Jak ja kocham takie potrawy. Do tego kopytka lub knedlik i jestem w kulinarnym niebie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat