Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 0,5 kg
sól
pieczarki 300 g
cebula
marchew
śmietana proc 3 łyżki
pietruszka zielona
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami

Kroki postępowania

1
mięsko schabowe kroję w kostkę i zwyczajnie obsmażam na rozgrzanym oleju (bez soli!). Gdy mięsko się już ładnie ścięło przełożyłam go garnka, zalałam wodą (ok 0,5l), Pieczarki myję, kroję i smażę na patelni. Cebulkę obieram, kroję i podsmażam z pieczarkami a gdy wszystko się razem podsmażam wrzucam do garnka z mięsem. Dodaję obraną i pokrojoną w talarki marchew ( dla słodkości) ziele, liść i pieprz w ziarnach, szczyptę soli oraz kostkę rosołową, bo schab mało smaku oddaje do wody. Jak sie pogotowało troche to zdjęłam z gazu i poczekałam aż wystygnie. Dodałam śmietany 12% (można dodać mleka albo jogurtu). I wstawiłam na malutki ogień podgrzewając powoli, żeby się śmietana nie zwazyła. Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.
Krok 1 - Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami foto
2
Dodaję obraną i pokrojoną w talarki marchew ( dla słodkości) ziele, liść i pieprz w ziarnach, szczyptę soli oraz kostkę rosołową, bo schab mało smaku oddaje do wody. Jak sie pogotowało troche to zdjęłam z gazu i poczekałam aż wystygnie. Dodałam śmietany 12% (można dodać mleka albo jogurtu). I wstawiłam na malutki ogień podgrzewając powoli, żeby się śmietana nie zwazyła. Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.
Krok 2 - Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami foto
3
Gotowałam bez pokrywki żeby zredukować nadmiar wody. Na koniec dosypałam natki pietruszki.
Krok 3 - Sos - gulasz ze schabu z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 06.05.2013 17:25
ciekawy przepis skorzystam :)
emeslive 11.10.2012 14:46
Jak ja kocham takie potrawy. Do tego kopytka lub knedlik i jestem w kulinarnym niebie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak