Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kozaki czerwone

    700 g
  • cebula

    3 szt
  • śmietana 18 proc

    300 g
  • masło

    2 łyżki
  • listek bobkowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • posiekane listki tymianku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków foto
Grzyby oczyścić i pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Cebulę szklić na rozgrzanym maśle
Krok 2 - Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków foto
Kiedy cebula już się zeszkli dołożyć do garnka z cebulą grzyby i wszystko razem smażyć ok 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą tak aby nakryła grzyby, dodać przyprawy i dusić ok 1,5 h.
Krok 3 - Sos grzybowo-śmietanowy z czerwonych kozaków foto
W miarę wygotowywania się wody uzupełniać ją. Śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać ją do garnka, ponownie wszystko zagotować. Podawać z makaronem, ziemniakami lub jako dodatek do mięs. Smacznego!
Joanna Kryla
Sos ma być dość pieprzny. Do wykonania sosu można użyć innych grzybów leśnych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna Kryla 11.07.2017 11:14
Martyna mi mąż grzyby z trasy przywiózł, bo u nas też lipa:)
SzczyptaChili 03.07.2017 11:54
Ale mi ochoty narobiłaś , u nas pustka w lasach

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat