Sos do gołąbków z pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar mięsno-warzywny

    1 litr
  • pomidory

    80 dag
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana

    200 ml
  • mąka pszenna

    5 łyzek
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos do gołąbków z pomidorów foto
Sos do gołąbków przygotowałem na rosole. Przez sito przelałem rosół, tak aby wywar był czysty bez ziarenek z przypraw czy resztek warzyw. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze części. W garnku topimy masło i dodajemy pomidory, które prazymy do czasu aż się rozpadną. Bulion podgrzewamy, pomidory przecieramy przez drobne sitko i dodajemy do wywaru - gotujemy.
Krok 2 - Sos do gołąbków z pomidorów foto
Do garnuszka przekładamy mąkę, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Do połączonej z mąką śmietany dodajemy 2 chochelki gorącego wywaru, a następnie całość przelewamy do bulionu. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz odrobiną słodkiej papryki. Gotujemy aż sos nieco zgęstnieje.
Krok 3 - Sos do gołąbków z pomidorów foto
tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki domowej roboty

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 18.10.2013 08:56
bardzo smaczny sosik, robie podobnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat