Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos do gołąbków z pomidorów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar mięsno-warzywny 1 litr
pomidory 80 dag
masło 1 łyżka
śmietana 200 ml
mąka pszenna 5 łyzek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do gołąbków z pomidorów

Kroki postępowania

1
Sos do gołąbków przygotowałem na rosole. Przez sito przelałem rosół, tak aby wywar był czysty bez ziarenek z przypraw czy resztek warzyw. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze części. W garnku topimy masło i dodajemy pomidory, które prazymy do czasu aż się rozpadną. Bulion podgrzewamy, pomidory przecieramy przez drobne sitko i dodajemy do wywaru - gotujemy.
Krok 1 - Sos do gołąbków z pomidorów foto
2
Do garnuszka przekładamy mąkę, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Do połączonej z mąką śmietany dodajemy 2 chochelki gorącego wywaru, a następnie całość przelewamy do bulionu. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz odrobiną słodkiej papryki. Gotujemy aż sos nieco zgęstnieje.
Krok 2 - Sos do gołąbków z pomidorów foto
3
tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki domowej roboty
Krok 3 - Sos do gołąbków z pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 18.10.2013 08:56
bardzo smaczny sosik, robie podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak