Sos do drobiu i ryb

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyżka
  • mąka przenna

    1 łyżka
  • rosół z kury Kucharek

    2 szklanki
  • żółtko

    1 sztuka
  • śmietana 22%

    2 łyżki
  • sól czosnkowa Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem i chwilę gotować, aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną, dodać kilka łyżek sosu, połączyć z resztą sosu i wymieszać. Doprawić solą czosnkową, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do drobiu, białego mięsa i gotowanych ryb.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 02.03.2011 14:57
sos
Barbara55 05.11.2010 15:03
dobry sos to podstawa
patelka 21.07.2010 08:31
sosik już wypróbowany:)
patelka 21.07.2010 08:30
sosik już wypróbowany:)
kasiaw 19.05.2010 23:06
ja również uwielbiam sosy spróbuje napewno
remprzem 20.04.2010 22:40
brzmi smacznie + napewno wzprobuje + moj maz jest smakoszem ryb

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat