Sos do drobiu i ryb

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • rosół z kury Kucharek

    2 szklanki
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana 22%

    2 łyżki
  • sól czosnkowa Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem i chwilę gotować, aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną, dodać kilka łyżek sosu, polączyć z resztą sosu i wymieszać. Doprawić solą czosnkową, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do drobiu, białego mięsa i gotowanych ryb.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 15.04.2011 11:32
pyszny napewno
szajba2 01.02.2011 16:00
ja wolę bez sosu
rakow2 20.10.2010 16:03
dobry sos to podstawa
Barbara55 16.09.2010 15:52
sos
MAŁGORZATA108 01.06.2010 15:25
rosół z rybami?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat