Sos czosnkowy Sfinks

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kefir

    1 szt
  • czosnek

    6 ząbków
  • ocet

    1 łyżka
  • ogórek

    1 szt
  • majonez

    2-4 łyżki
  • cytryna

    1/2 szt
  • jajko ugotowane na twardo

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do podstawy sosu (kefiru lub jogurtu) dodajemy zmiażdzony czosnek i dobrze mieszamy. Drobno posiekane jajko, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Do smaku dodajemy sok z cytryny lub lyzeczkę octu..następnie dodajemy majonez. tutaj proporcja jest dowolna, wg gustu..ale bez przesady. Ogórek zielony drobniutko posiekany dodajemy na 15 minut przed podaniem, by sos nie podszedł wodą. Jesli mamy sezonową zieleninkę dobrze jest dodać drobniutki koperek. Odstawiamy do lodówki na 40 min.

Im gęsciejszy tym lepszy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiakova 25.05.2012 10:02
kapitalny :)
agata1722 14.05.2012 19:16
rewelka
Renataj 29.09.2011 07:19
Z jajkiem i ogórkiem - PYCHA
Beata61 27.07.2011 11:27
mniam !
novita26 21.07.2011 07:43
extra
novita26 29.06.2011 08:29
fajny przepis
szajba2 01.04.2011 16:45
boję się sfinksa
teresa18 02.02.2011 18:14
zachęcający
Barbara55 25.01.2011 15:08
prawdziwy sfinks
Babciagramolka 21.01.2011 17:14
Zdecydowanie wolę sok z cytryny a nie ocet

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat