Sos czosnkowy Sfinks

Sos czosnkowy Sfinks

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kefir

    1 szt
  • czosnek

    6 ząbków
  • ocet

    1 łyżka
  • ogórek

    1 szt
  • majonez

    2-4 łyżki
  • cytryna

    1/2 szt
  • jaja na twardo

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do podstawy sosu (kefiru lub jogurtu) dodajemy zmiażdzony czosnek i dobrze mieszamy. Drobno posiekane jajko, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Do smaku dodajemy sok z cytryny lub lyzeczkę octu..następnie dodajemy majonez. tutaj proporcja jest dowolna, wg gustu..ale bez przesady. Ogórek zielony drobniutko posiekany dodajemy na 15 minut przed podaniem, by sos nie podszedł wodą. Jesli mamy sezonową zieleninkę dobrze jest dodać drobniutki koperek. Odstawiamy do lodówki na 40 min.

Im gęsciejszy tym lepszy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misiakova

25.05.2012 10:02
kapitalny :)

agata1722

14.05.2012 19:16
rewelka

Renataj

29.09.2011 07:19
Z jajkiem i ogórkiem - PYCHA

Beata61

27.07.2011 11:27
mniam !

novita26

21.07.2011 07:43
extra

novita26

29.06.2011 08:29
fajny przepis

szajba2

01.04.2011 16:45
boję się sfinksa

teresa18

02.02.2011 18:14
zachęcający

Barbara55

25.01.2011 15:08
prawdziwy sfinks

Babciagramolka

21.01.2011 17:14
Zdecydowanie wolę sok z cytryny a nie ocet

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat