Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos czosnkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek ząbki 2 - 2 i 1/2
śmietana 18 proc 4 czubate łyżeczki
majonez 3-4 czubate łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Ilość czosnku zależy od tego jak mocny chcemy mieć sos. Sos czosnkowy po długim czasie w lodówce staje się coraz mocniejszy (wyraźniejszy w smaku).

Przepis i sposób przygotowania na: Sos czosnkowy

Czosnek trzemy na tarce na małych oczkach wprost do miseczki.
Odstawiamy go na 5 minut. Następnie dodajemy 4 łyżeczki śmietany i 3 czubate łyżeczki majonezu. Dokładnie mieszamy, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (do dobrego schłodzenia). Próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i przypraw.
Przekładamy do sosjerki.
Podajemy z pizzą lub zapiekankami. Choć i na kanapki taki sos smakuje wybornie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak