Sos czosnkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • majonez

  • czosnek

  • pieprz

  • sól

  • cukier

  • mleko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ilość składników zależy od ilości sosu jaką chcemy uzyskać i konstystencji sosu.
Do Gyrosa - wersja domowa, czy wędlin, pizzy robię gęsty do sałatki wielowarstwowej Gyros robię bardzie płynny.

Sposób wykonania:
Rozcięczam majonez z mlekiem ( możę być jogurt naturalny, lub śmietana) do uzyskania wymaganej konsystencji. Dodaję czosnek posiekany drobno ( może być starty na tarce do sera lub przeciśniety przez praskę). Doprawiam solą, pieprzem, papryką slodką w proszku ( mozna też ostrą) i odrobiną cukru ( cukier jest ważny).
Doprawiając sos proszę papietać, że jeśli trochę postoi będzie bardzie ostry i wyrazisty.

Sos robi furrorę na każdej imprezie.
Polecam!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
edi 18.05.2012 21:58
pizzę z takim sosem kocham:)
Margo1 15.05.2012 15:41
mój ulubiony
Kas2 10.03.2012 00:50
do pizzy niezastąpiony
jasiek 05.03.2012 23:01
najlepszy dodatek do wszystkiego
jasiek 01.03.2012 23:39
mój ulubiony do wszystkiego
aacaac 31.01.2012 07:58
super
caralajna 27.01.2012 08:34
mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat