Sos chrzanowy z kiełbasą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół z kurczaka

    750 ml
  • mąka pszenna

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • chrzan ze słoika

    100-150 g
  • śmietanka

    100 ml słodka
  • przyprawa do potraw Kucharek

  • Pieprz biały mielony Prymat

    mielony
  • cukier

  • kiełbasa śląska

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rosół rozgrzać, dodać nacięte kiełbaski, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Kiełbaski wyjąć, a sos zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i wody. Doprawić białym pieprzem, kucharkiem i odrobiną cukru. Śmietankę wymieszać z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i wlać na wrzący sos, szybko mieszając, aż całość zawrze i zgęstnieje. Odstawić na kilka minut, a następnie dodać chrzan ze słoiczka i dokładnie wymieszać. Już nie gotować, aby sos nie zgorzkniał! Do gotowego sosu włożyć ponowie kiełbaski, a przed podaniem ostrożnie podgrzać pilnując, by się nie zagotował. Podawać z ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 01.02.2014 11:27
bardzo lubię taki sosik :)
Habibi 08.10.2013 13:08
Dokładnie tak, ja też pamiętam ze szkolnej stołówki... mało kto go lubił, widocznie w domu się nie gotowało. Ja lubiłam, bo znałam go z kuchni mojej Mamy :) A musztardowego też sto lat nie jadłam ;)
eagle 07.10.2013 14:32
kiedyś to i na stołówce w szkole taki sosik robili, w domu też się robiło, podobnie musztardowy
Habibi 07.10.2013 12:08
To sos robiła moja Mama, kiedy byłam dzieckiem - najczęściej z ozorkami, czasami z kiełbasą, a od czasu do czasu z jajkami na twardo. Dawno go nie jadłam, ale w internecie oglądałam zimny sos chrzanowy i natchnęło mnie ;)
Smaczna_B 05.10.2013 17:26
świetny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat