Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowy z kiełbasą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół z kurczaka 750 ml
mąka pszenna
mąka ziemniaczana 1 łyżka
chrzan ze słoika 100-150 g
śmietanka 100 ml słodka
przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz biały mielony Prymat mielony
cukier
kiełbasa śląska 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowy z kiełbasą

Rosół rozgrzać, dodać nacięte kiełbaski, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Kiełbaski wyjąć, a sos zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i wody. Doprawić białym pieprzem, kucharkiem i odrobiną cukru. Śmietankę wymieszać z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i wlać na wrzący sos, szybko mieszając, aż całość zawrze i zgęstnieje. Odstawić na kilka minut, a następnie dodać chrzan ze słoiczka i dokładnie wymieszać. Już nie gotować, aby sos nie zgorzkniał! Do gotowego sosu włożyć ponowie kiełbaski, a przed podaniem ostrożnie podgrzać pilnując, by się nie zagotował. Podawać z ziemniakami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 01.02.2014 11:27
bardzo lubię taki sosik :)
Habibi 08.10.2013 13:08
Dokładnie tak, ja też pamiętam ze szkolnej stołówki... mało kto go lubił, widocznie w domu się nie gotowało. Ja lubiłam, bo znałam go z kuchni mojej Mamy :) A musztardowego też sto lat nie jadłam ;)
eagle 07.10.2013 14:32
kiedyś to i na stołówce w szkole taki sosik robili, w domu też się robiło, podobnie musztardowy
Habibi 07.10.2013 12:08
To sos robiła moja Mama, kiedy byłam dzieckiem - najczęściej z ozorkami, czasami z kiełbasą, a od czasu do czasu z jajkami na twardo. Dawno go nie jadłam, ale w internecie oglądałam zimny sos chrzanowy i natchnęło mnie ;)
Smaczna_B 05.10.2013 17:26
świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak