Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrupki do mięs pieczonych i ziemniaków.
* 4 czubate stołowe łyżki serka wiejskiego lekkiego Piątnica
* 1 ząbek czosnku
* 3 rzodkiewki+3 do dekoracji
* potrawy
* 1/2 średniej wielkości zielonego ogórka+kilka plastrów do dekoracji
* szczypta pieprzu ziołowego,sól
* 1/2 pęczka szczypiorku
* sól ziołowa do smaku
Poza tym na zdjęciu:
* ziemniaki-ilość wg.uznania
* kostki do ziemniaków Kucharek o smaku masła i koperku -ilość zależy od ilości ziemniaków
* 3 filety z kurczaka (po ok.20 dag każdy)
* 6 łyżek gotowej marynaty do mięs Prymat pikantnej
* olej do smażenia
* 1 pomidor
* 3 liście sałaty
Mięso proponuję przygotować dzień wcześniej. Filety z kurczaka opłukać,osuszyć i natrzeć każdy dwiema łyżkami marynaty Prymat pikantnej. Zamknąć szczelnie w pojemniku i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Połowę ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce wraz z trzema rzodkiewkami. Posolić lekko i ułożyć na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru płynu.
Ząbek czosnku zmiażdżyć nożem i posiekać. Wymieszać z serkiem czosnek i odciśnięte z wody ogórek i rzodkiewki. Doprawić pieprzem ziołowym i solą.Schłodzić.
Ziemniaki obrać i ugotować z kostkami do ziemniaków.
W międzyczasie usmażyć na rozgrzanym oleju filety z kurczaka ze wszystkich stron. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić obsmażone mięso i piec ok. 15 minut. Mięso tak zamarynowane i przygotowane jest soczyste i smaczne.
Na talerzach ułożyć po liściu sałaty, na nim sos z serka wiejskiego Piątnica. Ziemniaki i serek posypać posiekanym szczypiorkiem. Pomidor, pozostałe rzodkiewki i ogórka ułożyć w dekoracyjny kwiat lub inną kompozycję. Dołożyć mięso i ...delektować się.