Sos chiński z grzybami mun

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    1 podwójne
  • cebula

    3
  • papryka czerwona

    1
  • grzyby mun

    30 g
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • Kwas cytrynowy Prymat

    szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    szczypta
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • mąka pszenna

    1 płaska łyżka
  • woda

    1/4 szklanki
  • ryż

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od ugotowania ryżu według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z odrobiną soli na oleju. Mięso w paski i dodajemy do cebuli. Gdy się posmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i grzyby mun, przykrywamy i dusimy aż grzyby i papryka zmiękną. Następnie dodajemy do smaku pieprzu i paprykę ostrą, mieszamy.
Zagęszczamy mąką, mieszamy i podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy cukier i kwasek cytrynowy aby dodać słodko-kwaśnego smaku. Jeszcze trochę dusimy aby smaki się scaliły.
Ugotowany ryż wykładamy na talerz, około pół torebki i na to kładziemy sos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula666 01.08.2015 11:36
Moje smaki :)
Bernadeta1 31.07.2015 20:27
smaczny obiadek
Catti 31.07.2015 19:40
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat