Sos cebulowy z piwem i porto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    9 małych
  • miód gryczany

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • piwo

    0,5 szklanki
  • porto

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 płaska łyżka
  • bulion drobiowy

    1,5 szklanki
  • rozmaryn

    1 gałązka drobno posiakana
  • tymianek

    4 gałązki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos cebulowy z piwem i porto foto
Obierz wszystkie cebule. 4 pokrój w ćwiartki.

Na patelni rozgrzej masło z miodem, rozmarynem i gałązkami tymianku. Jak już masło się roztopi dodać ćwiartki cebulki i podsmażać ciągle mieszając do momentu aż cebulki zarumienią się.
Krok 2 - Sos cebulowy z piwem i porto foto
Następnie dolać piwo, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jak zacznie się gotować dosypać mąkę rozsypując ją po całej powierzchni i wymieszaj (jak posypiemy w jednym miejscu mogą powstać niechciane grudki).
Krok 3 - Sos cebulowy z piwem i porto foto
Następnie zmniejszyć gaz by był jak najmniejszy włożyć całe cebule, dolać bulion w temperaturze pokojowej (najlepiej z rosołu), wymieszać. Gotować jakieś 10 min co jakiś czas mieszając. Pod koniec dolać porto.
Krok 4 - Sos cebulowy z piwem i porto foto
Idealny dodatek do ziemniaków, ryżu czy kaszy z dodatkiem mięsa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 19.02.2014 18:49
rewelacyjny przepis
gibli 29.01.2014 10:30
ciekawy przepis
Dorota76 23.01.2014 21:24
rewelacyjne to
stokrotka 21.01.2014 09:30
ale fajny pomysł
Piter 31 21.01.2014 08:55
Świetny sosik.
Anna169Hosz 20.01.2014 23:35
Interesujący przepis.
gosia&gosia 20.01.2014 21:42
Wygląda smakowicie
Joannasz3190 20.01.2014 21:02
Ciekawe połączenie :)
w mojej kuchni 20.01.2014 20:22
ciekawa jestem smaku
Jusiaa 20.01.2014 20:07
Bardzo ciekawe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat