Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos boloński z ryżowo serowymi kuleczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 300 gr
cebula 1 ssztuka
czosnek 3 sztuki
pomidory 5 sztuk
marchewka ugotowana 2 sztuki
ryż 100 gr
wino białe 100 ml
sól
pieprz
oliwa
bulion warzywny 200 ml
natka pietruszki 1 posiekana
ser gouda 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: sos boloński z ryżowo serowymi kuleczkami

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę,dodajemy mięso mielone,dusimy 10 minut,następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory.Doprawiamy do smaku solą pieprzem i oregano.Podlewamy winem.Dusimy 20 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.W tym czasie gotujemy ryż w bulionie warzywnym,nie może być sypki,ma być kleisty.Kiedy ryż przestygnie dodajemy do niego pietruszkę i ser.Formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Do sosu na koniec dodajemy pokrojona marchewkę i przeciśnięty czosnek(3 ząbki).Kulki ryżowe podajemy polane sosem bolońskim:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak