sos beszamelowy

sos beszamelowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 łyzki
  • masło

    2 łyzki
  • mleko

    1 i 1/2 szklanki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania sos beszamelowy

Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy.
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę. wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową.Doprowadzamy sos do punktu wrzenia, zestawiamy z ognia i serwujemy natychmiast.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

szajba2 27.03.2011 18:31
sos to podstawa
iwa643 14.02.2011 07:49
tez robie
Babciagramolka 20.01.2011 16:47
Dobry sos to połowa sukcesu
Barbara55 16.01.2011 18:51
lubię sos
kielcok1 14.01.2011 15:04
klasyka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat