Sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko

    1,5 szklanki
  • sól do smaku

  • cukier brązowy

    1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos beszamelowy foto
W rondelku rozpuszczamy masło.
Krok 2 - Sos beszamelowy foto
Wsypujemy mąkę pszenną.
Krok 3 - Sos beszamelowy foto
Mieszamy do uzyskania złotej zasmażki.
Krok 4 - Sos beszamelowy foto
Następnie wlewamy mleko nieustannie mieszając.
Krok 5 - Sos beszamelowy foto
Gdy mleko połączy się z zasmażką wsypujemy sól, pieprz, cukier oraz gałkę muszkatołową.
Krok 6 - Sos beszamelowy foto
Ogień zmniejszam do minimalnego i gotujemy kilka dobrych minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 7 - Sos beszamelowy foto
Idealny sos do polania gotowanych warzyw czy też mięs. Niezastąpiony przy robieniu lasagne sprawdzający się również w innych zapiekankach makaronowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 10.11.2012 16:56
dobry przepis zawsze przydatny
Miki 24.08.2012 13:38
super
edyta44 12.08.2012 22:45
pycha
ewaa 11.08.2012 15:30
super
pacpaw 16.07.2012 18:52
wkradł się jakiś błąd na DS i opisy przygotowań się rozjechały
Adamorek 16.07.2012 13:28
jak to ciasto na sos?
aginaa 14.06.2012 10:57
super
mufinka79 13.06.2012 22:47
uwielbiam beszamel :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat