sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1,5 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    2
  • śmietanka

    2 łyżki
  • szczypta gałki muszkatułowej

  • sól i pieprz do smaku

  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić na patelni i zdjąć z ognia. Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając wlać mleko. Ponownie postawiać na ogniu. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Żółtka połączyć ze śmietanką. I powoli wlać do sosu. Przyprawić do smaku dodając jeszcze gałkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat