Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ananasowy z selerem naciowym, ogórkiem i miętą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ananas w puszce 2 puszki
ogórki 2 długie
seler naciowy 5 gałązek
mięta kilka gałązek
sok jabłkowy 2 szkl.
cebula 1 duża
cytryna duża
sól do smaku
cukier do smaku
ocet jabłkowy do smaku
żel-fix 3:1 1 op.
papryczka chili 1 strączek

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ananasowy z selerem naciowym, ogórkiem i miętą

Ananasa pokroić w mniejsze kawałki i przelać do blendera, dodać żel-fix oraz krążki zielonego chili.
Seler naciowy obrać z włókien, pokroićw krążki i dodać do ananasa.
Ogórki wyszorować, obrać i utrzeć grubo lub posiekać drobniutko.
Obierki z ogórka pokroić w paski i dorzucić do blendera razem z listkami mięty i posiekaną cebulą.
Wszystko zmiksować pulsacyjnie, aby składniki były dość drobno posiekane - przelać do garnka.
Dodać sok jabłkowy, utarte ogórki, sól i cukier do smaku oraz ocet jabłkowy, sok i skórkę startą z cytryn.
Całość doprowadzić do wrzenia stale mieszając, a następnie gotować na niewielkim ogniu 5 minut.
Sosem napełnić małe wyparzone słoiczki (aż po górną krawędź), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 04.09.2012 19:47
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak