Przepis i sposób przygotowania na: Sos ananasowy z selerem naciowym, ogórkiem i miętą
Seler naciowy obrać z włókien, pokroićw krążki i dodać do ananasa.
Ogórki wyszorować, obrać i utrzeć grubo lub posiekać drobniutko.
Obierki z ogórka pokroić w paski i dorzucić do blendera razem z listkami mięty i posiekaną cebulą.
Wszystko zmiksować pulsacyjnie, aby składniki były dość drobno posiekane - przelać do garnka.
Dodać sok jabłkowy, utarte ogórki, sól i cukier do smaku oraz ocet jabłkowy, sok i skórkę startą z cytryn.
Całość doprowadzić do wrzenia stale mieszając, a następnie gotować na niewielkim ogniu 5 minut.
Sosem napełnić małe wyparzone słoiczki (aż po górną krawędź), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.