Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet pomarańczowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcze 4 szt
cukier 25 dag
wiórki kokosowe 2 łyżki
skórki kandyzowane pomarańczow do dekoracji
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet pomarańczowy

Pomarańcze myjemy. Z jednego owocu zdejmujemy skórkę i kroimy ją w cienkie paseczki - do ozdobienia deseru. Następnie z pomarańczy wyciskany dokładnie sok, dodajemy dwie łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy pozostały cukier. Mieszając podgrzewamy. Gdy powstanie gęsty syrop zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z pomarańczy i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wlewamy do naczynia, w którym będziemy zamrażać sorbet. Wstawiamy do zamrażalnika na 30 min. Wyjmujemy mieszamy. Wstawiamy na 2 godz. Po tym czasie sorbet wyjmujemy, zostawiamy na 5 min. w temp. pokojowej, rozdrabniamy nożem , miksujemy, przekładamy do pucharków, posypujemy kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi i wiórkami kokosowymi a brzegi pucharków ozdabiamy cienkimi paseczkami skórki pomarańczowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak