Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Solone śledzie smażone w cieście

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 4 sztuki
mleko 1 szklanka
woda 1,25 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka 0,5 szklanki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Solone śledzie smażone w cieście

Mleko mieszamy z 1 szklanką wody i zalewamy nim solone filety śledzi. Śledzie odstawiamy do lodówki i moczymy min. 12 godzin. Czas solenia jest zależny od tego jak bardzo są słone. Wymoczone śledzie osączamy.
Przygotowujemy ciasto w którym będziemy smażyć śledzie. 0,5 szkl. wody mieszamy z 1 jajkiem i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy 0,5 szklanki mąki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe, dlatego w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mąki. W tak przygotowanym cieście maczamy śledzie i smażymy każdej strony na rozgrzanym oleju.
Śledzie podajemy na ciepło z posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 04.05.2014 19:40
muszę przyznać ze ciekawe,aż naszła mnie ochota na takie
Pyszota 04.05.2014 16:35
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak