Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złota nalewka z pigwy

5.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na nalewką z pigwy - aromatyczną, bo z dodatkiem skórki z pomarańczy i anyżu. Nalewka ma wyjątkowy smak, bo zrobiona na wódce i rumie.

Składniki:

pigwa 1 kilogram
wódka 750 mililitrów
cukier 250 gramów
miód lipowy 3 łyżki
anyż gwiazdki 2 sztuki
pomarańcza z 1/2 owocu
brązowy rum 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Złota nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy ma wyjątkowy smak i kolor. W tym przepisie łączymy kilka różnych smaków: wódkę, rum, pomarańczę, anyż i owoce pigwy. 

1. Owoce przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne, skórkę zostawić. Pokroić w kostkę lub w paski, włożyć do dużego słoja, zalać wódką, zamknąć i odstawić na 1,5 miesiąca w słoneczne i ciepłe miejsce.

2. Po tym czasie zlać nalewkę a owoce zasypać cukrem, słój zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni. Można potrząsać słojem, by cukier się lepiej rozpuścił. Nie przejmować się jak owoce ściemnieją. Potem zlać płyn i połączyć z resztą nalewki. Owoce można albo wyrzucić albo wykorzystać np. do duszenia z mięsem.

3. Do nalewki dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy. Dodać też anyż i rum. Nalewkę zostawić ponownie na 2 tygodnie, zamkniętą. Często potrząsać słojem.

4. Po tym czasie odcedzić, najlepiej przez drobne sitko z gazą, do butelek. Żeby nabrała aromatu i wyklarowała się pozostawić ją w ciemnym i chłodnym miejscu na 3 miesiące. Po tym czasie na dnie butelek wytworzy się osad, wtedy należy delikatnie zlać górną część nalewki do innych butelek, pozostawiając na dnie niechciany osad. Gdyby zdarzyło się, że osad zmiesza się ponownie z klarowną częścią nalewki, pozostawić całość na 1-2 dni w spokoju.

Jeśli chcesz zacząć robić nalewki mamy kilka sprawdzonych przepisów na:

Nalewka z malin

Nalewka z mniszka lekarskiego

Nalewka gruszkówka

Nalewka z kukułek

Nalewka 200 wiśni 200 liści

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 06.10.2015 13:12
U nas pigwówka rządzi co roku :) Najlepsza z najlepszych!
MałaMi89 05.10.2015 23:43
Moja też :D
Barbara13 05.10.2015 23:01
Bardzo fajny przepisik,muszę wykorzystać go :)
wwwiolka 05.10.2015 21:45
Bardzo fajny przepis.
RenataZ-et 05.10.2015 17:07
mniam, pysznie u Ciebie ;)
Mniam 05.10.2015 13:37
Moja ulubiona :)
Grazyna0211 05.10.2015 12:59
z chęcią bym się poczęstowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak