Złota nalewka z pigwy

Ifa

Ifa

Złota nalewka z pigwy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pigwa

    1 kg
  • wódka

    750 ml (38%)
  • cukier

    250 g
  • miód lipowy

    3 łyżki
  • anyż gwiazdki

    2
  • pomarańcza

    1/2
  • brązowy rum

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Owoce przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne, skórkę zostawić. Pokroić w kostkę lub w paski, włożyć do dużego słoja, zalać wódką, zamknąć i odstawić na 1,5 miesiąca w słoneczne i ciepłe miejsce.

2. Po tym czasie zlać nalewkę a owoce zasypać cukrem, słój zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni. Można potrząsać słojem, by cukier się lepiej rozpuścił. Nie przejmować się jak owoce ściemnieją. Potem zlać płyn i połączyć z resztą nalewki. Owoce można albo wyrzucić albo wykorzystać np. do duszenia z mięsem.

3. Do nalewki dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy. Dodać też anyż i rum. Nalewkę zostawić ponownie na 2 tygodnie, zamkniętą. Często potrząsać słojem.

4. Po tym czasie odcedzić, najlepiej przez drobne sitko z gazą, do butelek. Żeby nabrała aromatu i wyklarowała się pozostawić ją w ciemnym i chłodnym miejscu na 3 miesiące. Po tym czasie na dnie butelek wytworzy się osad, wtedy należy delikatnie zlać górną część nalewki do innych butelek, pozostawiając na dnie niechciany osad. Gdyby zdarzyło się, że osad zmiesza się ponownie z klarowną częścią nalewki, pozostawić całość na 1-2 dni w spokoju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Olga_SK

06.10.2015 13:12
U nas pigwówka rządzi co roku :) Najlepsza z najlepszych!

MałaMi89

05.10.2015 23:43
Moja też :D

Barbara13

05.10.2015 23:01
Bardzo fajny przepisik,muszę wykorzystać go :)

wwwiolka

05.10.2015 21:45
Bardzo fajny przepis.

RenataZ-et

05.10.2015 17:07
mniam, pysznie u Ciebie ;)

Mniam

05.10.2015 13:37
Moja ulubiona :)

Grazyna0211

05.10.2015 12:59
z chęcią bym się poczęstowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat