Nalewka z pigwy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pigwa

    1 kg
  • cukier

    0,5 kg
  • cytryna

    1/2 szt
  • miód lipowy

    3 łyżki
  • wódka

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dojrzałe owoce pigwy dobrze umyć , wysuszyć , wykroić gniazda nasienne i drobno pokroić. Przełożyć do słoja zasypać cukrem i zakręcić lub obwiązać np. grubszą gazą , postawić w słonecznym miejscu. Słojem od czasu do czasu dobrze wstrząsnąć by cukier dobrze się rozpuścił. Po 5-7 dniach dodać sok z ½ cytryny, trzy łyżki miodu lipowego i zalać litrem wódki,dobrze wstrząsnąć i odstawić jeszcze na trzy - cztery tygodnie. Po zlaniu nalewki do butelek odstawiam je na następne trzy- cztery miesiące.
Pozostałe owoce pigwy przełożyć do słoików i zalać gęstym syropem aby były do zimowej herbatki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 24.02.2014 11:41
ależ piękny kolor
gibli 22.02.2014 13:31
wygląda fajnie, ciekawe jak smakuje:)
erym 11.02.2014 13:17
ale tu kolorowa :) nalewka zimowa pora, rewelacja
Pietruszka 25.01.2014 21:31
wygląda bardzo fajnie
IwonaKa 25.01.2014 20:26
kieliszeczek wypiłabym chętnie,na pewno dobra ta nalewka
Motorek 13.01.2014 10:17
bardzo dobra
Wafelek2601 29.12.2013 09:52
To coś dla mnie
dorotka0000025 27.12.2013 10:50
swietny pomysl
Alex_M 19.12.2013 10:41
uwielbiam! Twoja ma piękny kolorek :)
matesko 18.12.2013 10:28
smaczna taka naleweczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat