Przepis i sposób przygotowania na: Lemoniada ogórkowa
Lemoniada ogórkowa to wyjątkowo prosty przepis, który możecie przygotować o każdej porze roku, pod warunkiem, że wcześniej to zaplanujecie. W tym przepisie na lemoniadę ogórkową najważniejsze jest przygotowanie bazy, ze zblendowanych ogórków, którą należy odsączyć w celu uzyskania kwintesencji, czyli ogórkowego soku. Taki sok możecie zamrozić podobnie jak wcześniej zamrożone, zanurzone w wodzie kawałki cytryny czy ogórka. Mając taką bazę w domu - lemoniada ogórkowa będzie banalnie prosta w przygotowaniu. Podczas jej przygotowywania nie zapomnijcie o dodatku świeżych ziół, takich jak np. mięta, która idealnie łączy się ze smakiem ogórków czy cytryn.
Kroki postępowania
Możemy zacząć od przyrządzenia kostek lodowych (zamiast kwiatów mrozimy ogórka) z ogórkiem, do dekoracji lemoniady, oraz do zamrażarki wrzucamy kilka plastrów cytryny. Ogórka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dokładnie miksujemy.
Wszystko jeszcze raz przez drobne sitko przelewamy i czekamy aż cała lemoniada przeleci.
Miąższ wyrzucamy, bo już nam się nie przyda.
Całość smakuje idealnie schłodzona kostkami lodu z ogórkiem w środku.
S M A C Z N E G O ! ! !