Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czarna porzeczka

    5 kg
  • cukier

    1,5 kg
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki dokładnie oczyścić z paprochów, liści i ogonków. Dokładnie opłukać wodą i dobrze osączyć. W dużym słoju lub innym naczyniu przesypać cukrem, ja dałam 1,5 kg. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 7 dni aż puszczą sok a cukier się rozpuści. W między czasie można przemieszać lub potrząsnąć słoje aby cuker róznowmiernie sie rozpuszczał. Potem porzeczki odcedzić od soku na sicie. Sok przefiltrować przez gęste sito lub gazę i wlać do garnka. Porzeczki przełożyć do drugiego garnka wlać wodę i zagotować, gotować ok 10 minut. Ponownie przecedzić przez sito i dobrze odcisnąć ze soku. Otrzymany sok też przefiltorwać przez gęste sito lub gazę i wlać do wcześniej odlanego soku. Następnie sok zagotować, jeśli jest mało słodki dosypać nieco cukru. Zebrać pianę. Gorący przelać do butelek lub słoików. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

01.08.2015 14:59
pyszny i zdrowy :-)

Mniam

01.08.2015 08:30
Wszystko co najlepsze z porzeczek wydobyłaś :)

Damiano

01.08.2015 08:00
smaczny soczek

Renata9

01.08.2015 07:47
Rewelacyjny soczek i wspaniałe zdjęcie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat