Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czarny bez

    1200 gram
  • cukier

    400 gram
  • woda

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce bzu zbierać z dala od dróg. Jagody oberwać z gałązek, odrzucić zielone i umyć.
Dodać wodę, zagotować i na wolnym ogniu gotować 15 minut. Po lekkim przestygnięciu przecedzić.
Do soku dodać cukier i gotować 5 minut. Gorący sok przelać do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Po wystygnięciu przenieść do chłodnej piwnicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slodkieniebo 05.09.2016 15:17
Najlepszy zimową porą :)
Skotka 04.09.2016 12:56
@MałaMi89, u mnie czarny bez rośnie wszędzie, na miedzach, nieużytkach - jak chwast:)
kloruś 04.09.2016 10:59
chętnie bym skosztowała!
Mniam 02.09.2016 10:49
Bardzo cenny i zdrowy sok :)
mysza75 02.09.2016 09:18
samo zdrowie też taki robię
Krzysztof15 02.09.2016 06:50
pyszny soczek
jagoda5913 02.09.2016 00:28
musze wypróbować
MałaMi89 01.09.2016 23:57
Jeszcze nigdy nie robiłam.. nawet nie wiem czy gdzieś (gdziekolwiek) w pobliżu jest czarny bez
norweska20 01.09.2016 21:44
z czarnego bzu jeszcze nie kosztowałam ...ciekawa jestem smaku
IKrakowianka 01.09.2016 21:30
super jest taki sok

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat