Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sodziaki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jaja 2 średnie
kwaśne mleko 0,5 l
sól szczypta
tłuszcz do smażenia
maliny świeże
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sodziaki

Mąkę przekładamy do miski, dodajemy sodę, mleko, jaja i sól. Miksujemy i wyrabiamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką i ciasto lekko wałkujemy. Wycinamy szklanką lub literatką kółka ( lub trójkąty). Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia i oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy dżemem, bitą śmietaną i malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 18.12.2013 22:50
wyglądają obłędnie
Ola1984 18.12.2013 20:26
Bardzo apetyczne te sodziaki ;)
Niki22 18.12.2013 19:59
mmm malinki :)
norweska20 18.12.2013 17:33
piękne są apetyczne
Anna133 18.12.2013 17:20
bardzo smaczne i na pewno warte spróbowania
Konczi 18.12.2013 16:43
super przepisik
Renataj 18.12.2013 16:25
Sodziaki /bo z sodą/ a może lepiej słodziaki /bo słodko wyglądają/ albo kuszaki /bo kuszą swoim wyglądem/. Cudnie się prezentuą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak