Soczysta polędwica wieprzowa pieczona w rękawie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj zapraszam na niezwykle soczystą, miękką i kruchą polędwicę wieprzową, pieczoną w rękawie. Tak przygotowana polędwica zasmakuje każdemu, gdyż jest niezwykle delikatna i aromatyczna dzięki marynacie, w której nabierała intensywności smaku. To mój sprawdzony i jeden z ulubionych sposobów na polędwicę wieprzową, dlatego serdecznie go polecam. 

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • polędwica wieprzowa

  • cebula biała

    1 sztuka

Marynata:

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • sos sojowy ciemny

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • Tymianek suszony Prymat

    1,5 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • czosnek

    2 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Olej rzepakowy łączy z sosem sojowym i miodem, a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, ostrą paprykę i sól do smaku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczoną z błonek polędwicę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

KROK 2. Polędwicę obsmażamy z obu stron na patelni z odrobiną oleju na delikatnie rumiany kolor. Podczas smażenia delikatnie oprószamy mięso solą, a następnie wkładamy je do rękawa, dodajemy pozostałą część marynaty, cebulę pokrojoną w piórka* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut.

* cebula nada polędwicy dodatkowej soczystości oraz aromatu.

Po upieczeniu, kroimy polędwicę na kawałki i podajemy z powstałym w rękawie sosem oraz kawałkami cebuli. Całość świetnie komponuje się ze świeżą surówką.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 12.11.2016 17:27
bardzo dobre mięsko
Edith85 12.11.2016 14:30
Pyszne mięsko
jagoda5913 12.11.2016 12:39
super mięsko
Babeczka35 12.11.2016 07:44
Pysznie wygląda.
MałaMi89 11.11.2016 23:23
Świetne mięsko! Uwielbiam takie domowe ;)
MonikaW 11.11.2016 22:12
trafia do mojej księgi
Linka2107 11.11.2016 21:51
Pychotka takie mięsko :)
MagdalenaIC 11.11.2016 21:26
Coś wspaniałego :)
Renataj 11.11.2016 21:02
Wspaniale się prezentuje:)
anka1988 11.11.2016 20:43
uwielbiam takie mięsko na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat