EWI

Soczewicowe pierożki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    0,5 kg
  • cebula

    2
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka

    1 kg
  • jaja

    1
  • mleko

    0,5 litra
  • drożdże

    szczypta
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Soczewicowe pierożki foto
Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy jajko, szczyptę drożdży rozpuszczonych w odrobinie mleka i zagniatamy ciasto dolewając ciepłe mleko.
Krok 2 - Soczewicowe pierożki foto
soczewicę gotujemy i przekręcamy przez ,maszynkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Do masy z soczewicy dodajemy cebulkę, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
Krok 3 - Soczewicowe pierożki foto
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką placuszki. Następnie nadziewamy placuszki farszem z soczewicy i dokładnie zlepiamy placuszki tworząc pierożki.
Krok 4 - Soczewicowe pierożki foto
Następnie wrzucamy pierożki do gotującej się osolonej wody, często mieszając.
Gdy pierożki wypłynął gotujemy jeszcze 2-4 min. i wyjmujemy.
Pierożki podajemy z tłuszczem.
Najlepsze są gorące ale również pyszne podsmażane.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misiakova 30.04.2014 08:14
Pychotka i z moją ulubioną soczewicą :)
mariel78 11.10.2013 21:51
bardzo smaczne pierożki
Anna169Hosz 23.11.2012 13:48
"Chodzą za mną" takie pierożki.
annagebalska 25.09.2012 08:46
ciekawe
Betka 20.08.2012 09:52
amaczne!;)
pierniczkowo 07.05.2012 11:57
super pierożki:)
Andysz 16.04.2012 19:15
piękne ZDJĘCIA!!!!;D
Andysz 16.04.2012 17:03
Uwielbiam soczewicę!:)
ziutula 16.04.2012 08:29
do zrobienia na pewno, soczewica ostatnio nam zasmakowała...
Mysiunia 16.04.2012 07:38
wspaniałe :) z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat