Soczewica po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • nasiona gorczycy Prymat

    0,25 łyżeczki
  • mielone nasiona kolendry

    0,5 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • soczewica

    25 (ciemna)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę umyć, zalać wodą i moczyć 1 godz. Następnie gotować pod przykryciem 20 min. Dodać pieprz, gorczycę, kolendrę, pokruszony listek, zmiażdżony czosnek, sól i gotować ponad 1 godz., do momentu uzyskania miękkości soczewicy. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać do soczewicy i wymieszać. Podawać jako dodatek do mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AgaS10 09.02.2011 11:56
raczej nie dla mnie:)
szajba2 30.12.2010 14:47
też nie jadłem jeszcze soczewicy ale mnie nie ciągnie do próbowania
berys18 08.11.2010 08:37
tez nigdy nie próbowałam soczewicy
Barbara55 03.07.2010 18:10
ciekawe jak smakuje soczewica
IZABELA29 19.05.2010 10:41
no ja również nie próbowałam i ciekawa jestem jak ona smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat