Snickers z masą budyniową

Snickers z masą budyniową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Miodowe placki przełożone masą budyniową, a na wierzchu to co lubię najbardziej, czyli orzechowy krokant!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto:

  • mąka pszenna

    45 dag
  • masło/margaryna

    18 dag
  • cukier

    0.5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • miód

    2 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1.5 łyżeczki

masa:

  • mleko

    1 litr
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • masło 82%

    25 dag
  • cukier

    6 łyżek

orzechowy krokant:

  • orzechy włoskie

    25 dag
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę przesiewamy i siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy krokant. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i pokrojone orzechy, podsmażamy przez chwilę, a następnie smarujemy jedną część ciasta. Placki pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. do zezłocenia. Upieczone placki odstawiamy do ostygnięcia.

3 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik, W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy, aby nie powstały w budyniu grudki. Budyń gotujemy przez ok 3 min. przykrywamy go folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego kremu i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy miodowe placki. Na wierzchu kładziemy placek z krokantem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat