Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kiełbasa wiejska
400 g -
zakwas na żur
1/2 l -
cebula
1 szt -
śmietana
250 g -
Liść laurowy suszony Prymat
-
majeranek
-
włoszczyzna
1 pęczek -
sól
-
pieprz
-
przyprawa kucharek
-
boczek wędzony
100 g -
jajko ugotowane na twardo
8 szt
Przepis i sposób przygotowania Śniadanie Wielkanocne
Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki.
Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1/5 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę, przyprawy kucharek
Gotować około 1 godziny.
Boczek wyjąć, a wywar przecedzić, do wywaru dodać śmietanę, zakwas, kiełbasę .
Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem.
Podawać z jajkami i kiełbasą
Komentarze (1)