Śmietanowa babka w czekoladzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    30 dag
  • cukru kryształu

    15 dag
  • śmietany 30%

    300 ml
  • drożdży świeżych

    3 dag
  • masła

    5 dag
  • mrozonych wiśni

    5 dag
  • gorzkiej czekolady.

    10 dag
  • żółtka

    3
  • soli

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę śmietany lekko podgrzać. Dodać do niej pokruszone drożdże, 5 dag cukru oraz 5 dag maki. Starannie wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiać do misy. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte z 5 dag cukru. Wyrobić gładkie ciasto. Na samym końcu połączyć z roztopionym masłem. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Zamrożone wiśnie pokroić na mniejsze części. Dodać do wyrośniętego ciasta i ponownie wyrobić. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić, aby wyrosło.

Ciasto wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 25 minut. Ostudzić.

Upieczoną i ostudzoną babkę polać przygotowaną polewą (150 ml śmietany, gorzką czekoladę oraz 5 dag cukru zagotować, a następnie przestudzić).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monisia8585 08.10.2012 15:37
wypróbowuje na święta napewno
Misiek1 27.06.2011 10:31
Pychota!
cukiereczek 26.06.2011 13:21
super
Marzena40 20.06.2011 07:34
pychaaaaaa
Nina7 15.04.2011 08:47
Ja również kawałek poproszę:)
Gosia40 13.04.2011 06:53
wygląda znakomicie:)
aguus 12.04.2011 07:59
czekolada, wiśnie ... - pyszności:)
irenka 11.04.2011 21:29
aż ślinka cieknie,zjadłabym kawałek
Dorota76 09.04.2011 22:37
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat