Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąki pszennej
30 dag -
cukru kryształu
15 dag -
śmietany 30%
300 ml -
drożdży świeżych
3 dag -
masła
5 dag -
mrozonych wiśni
5 dag -
gorzkiej czekolady.
10 dag -
żółtko jajek
3 -
soli
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Śmietanowa babka w czekoladzie
Pozostałą mąkę przesiać do misy. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte z 5 dag cukru. Wyrobić gładkie ciasto. Na samym końcu połączyć z roztopionym masłem. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Zamrożone wiśnie pokroić na mniejsze części. Dodać do wyrośniętego ciasta i ponownie wyrobić. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić, aby wyrosło.
Ciasto wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 25 minut. Ostudzić.
Upieczoną i ostudzoną babkę polać przygotowaną polewą (150 ml śmietany, gorzką czekoladę oraz 5 dag cukru zagotować, a następnie przestudzić).
Komentarze (9)