Śmietankowy sernik z granatem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sernik śmietankowy jest bardzo puszysty i delikatny. Połączenie galaretki malinowej z pestkami granatu to pyszna kompozycja.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • mąka kukurydziana

    0.5 szklanki
  • żółtka

    2 sztuki
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczek
  • spirytus

    1 łyżka
  • śmietana gęsta

    2 łyżki

Masa serowa

  • ser na sernik

    1 kg
  • serek mascarpone

    25 dag
  • śmietana kremówka

    350 ml
  • cukier drobny

    1 szklanek
  • budynie śmietnkowe

    2 sztuka
  • jajka

    7 sztuk
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka

Dodatkowo

  • galaretki malinowe

    2 sztuki
  • granat

    1 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Śmietankowy sernik z granatem foto
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, spirytus, śmietanę i żółtka.
Krok 2 - Śmietankowy sernik z granatem foto
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 3 - Śmietankowy sernik z granatem foto
Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować.
Krok 4 - Śmietankowy sernik z granatem foto
Dodać ekstrakt, serek mascarpone i ser z wiaderka, wsypać budyń i dokładnie zmiksować.
Krok 5 - Śmietankowy sernik z granatem foto
Zimną śmietanę ubić na sztywno, delikatnie mieszając połączyć z masą serową.

Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 34x21 cm i wyłożyć masę serową.

Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut.

Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 6 - Śmietankowy sernik z granatem foto
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić, wymieszać z pestkami granatu.

Upieczony, zimny sernik zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki.
IKrakowianka
Sernik ze śmietaną kremówką jest lekki i puszysty. Po wierzchu można zalać galaretką o dowolnym smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 29.01.2019 19:09
Ciasto idealne na podwieczorek.
Bożena Matuszczyk 27.12.2018 22:30
Sernik z granatem musi być pyszny ;)
bietka 27.12.2018 13:57
Jak dla mnie rewelacja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat