Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki ciasta
-
mąka tortowa
1.5 szklanki -
mąka kukurydziana
0.5 szklanki -
żółtko jajek
2 sztuki -
masło
20 dag -
cukier puder
0.5 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczek -
spirytus
1 łyżka -
śmietana gęsta
2 łyżki
Masa serowa
-
ser na sernik
1 kg -
serek mascarpone
25 dag -
śmietana kremówka
350 ml -
cukier drobny
1 szklanek -
budynie śmietnkowe
2 sztuka -
jajko
7 sztuk -
ekstrakt waniliowy
1 łyżka
Dodatkowo
-
galaretki malinowe
2 sztuki -
granat
1 sztuk
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 34x21 cm i wyłożyć masę serową.
Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Upieczony, zimny sernik zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki.
Sernik ze śmietaną kremówką jest lekki i puszysty. Po wierzchu można zalać galaretką o dowolnym smaku.![]()
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się