Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony ser koryciński z czarnuszką i konfiturą z cebuli

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smażony ser koryciński z czarnuszką z konfitura z cebuli na kromkach chałki. Idealne na lunch, przekąskę lub zakąski na imprezę.

Składniki:

ser koryciński z czarnuszką 480 gramów
chałka 4 kromki

Konfitura cebulowa:

cebula czerwona 500 gramów
miód pitny 100 mililitrów
rodzynki sułtańskie 1/2 szklanki
pomidory suszone 2-3 łyżki
morele suszone 1/2 szklanki
cukier trzcinowy 1 łyżka
miód spadziowy 2 łyżki
masło 2 łyżki
ocet balsamiczny 50 mililitrów

Do smaku:

Tymianek suszony Prymat
Chili z solą morską Prymat w młynku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Do dekoracji:

zioła świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony ser koryciński z czarnuszką i konfiturą z cebuli

W rondelku na małym ogniu, na maśle z miodem smażymy posiekaną cebulę, suszone pomidory, cały czas mieszając około 20 minut, podlewając pitnym miodem.

Następnie dodajemy rodzynki, morele, mieszamy doprawiając do smaku i dusimy około 10 minut.

Ser kroimy na 4 plastry. Kawałki sera smażymy na suchej rozgrzanej patelni ryflowanej z każdej strony na złoty kolor.

Kromki chałki grillujemy lub pieczemy w tosterze.

W ten sposób przygotowany ser z czarnuszką podajemy z ciepłą chałką, konfiturą z cebuli i świeżymi ziołami.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak