Smażony ser koryciński z czarnuszką i konfiturą z cebuli

Smażony ser koryciński z czarnuszką i konfiturą z cebuli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smażony ser koryciński z czarnuszką z konfitura z cebuli na kromkach chałki. Idealne na lunch, przekąskę lub zakąski na imprezę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser koryciński z czarnuszką

    480 gramów
  • chałka

    4 kromki

Konfitura cebulowa:

  • czerwona cebula

    500 gramów
  • miód pitny

    100 mililitrów
  • rodzynki sułtańskie

    1/2 szklanki
  • pomidory suszone

    2-3 łyżki
  • morele suszone

    1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • miód spadziowy

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    50 mililitrów

Do smaku:

  • tymianek Prymat

  • chili z solą morską

  • chili pieprz cayenne Prymat

  • liść laurowy

    3 sztuki

Do dekoracji:

  • zioła świeże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku na małym ogniu, na maśle z miodem smażymy posiekaną cebulę, suszone pomidory, cały czas mieszając około 20 minut, podlewając pitnym miodem.

Następnie dodajemy rodzynki, morele, mieszamy doprawiając do smaku i dusimy około 10 minut.

Ser kroimy na 4 plastry. Kawałki sera smażymy na suchej rozgrzanej patelni ryflowanej z każdej strony na złoty kolor.

Kromki chałki grillujemy lub pieczemy w tosterze.

W ten sposób przygotowany ser z czarnuszką podajemy z ciepłą chałką, konfiturą z cebuli i świeżymi ziołami.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat