Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony pstrąg na cytrynowym groszku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg 1 sztuka
olej 1/2 szklanki
cytryna 1/2 sztuki
Kafir listek 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
mąka 2 łyżki
masło 2 łyzki
groszek konserwowy 400g

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony pstrąg na cytrynowym groszku

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, pokruszonego listka Kafiru i soku z cytryny ( odrobinę soku zostawić do doprawienia groszku).
Umyte i osuszone filety z pstrąga zalać marynatą i zostawić na 20 minut.
Krok 1 - Smażony pstrąg na cytrynowym groszku foto
2
Groszek odcedzi zostawiając kilka łyżek zalewy. W garnuszku rozpuścić 1 łyżkę masła. Wrzucić groszek. Podgrzać i doprawić do smaku solą , sokiem z cytryny i cukrem
Krok 2 - Smażony pstrąg na cytrynowym groszku foto
3
Filety wyjąć i dobrze osuszyć kuchennymi ręcznikami papierowymi ( usunąć kawałki listka Kafiru i pestki cytryny).
Posolić , posypać pieprzem . Oprószyć mąką .
Krok 3 - Smażony pstrąg na cytrynowym groszku foto
4
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim na rumiano filety z pstrąga . W ostatnim momencie smażenia dodać masło.
Podawać układając filet na warstwie groszku .
Krok 4 - Smażony pstrąg na cytrynowym groszku foto
5
Nowością w tym przepisie jest zestawienie smaku pstrąga i groszku .Z reguły ryba smażona kojarzy nam się z innego rodzaju surówkami . Od razu muszę się przyznać, że jak zwykle pomysł to był przypadek . Pstrąg w domu był - niczego co by mi pasowało na surówkę nie było . To znaczy była pekinka ale nie miałam na nią ochoty , tak samo jak na marchew czy jabłka . Wyciągając butelkę z olejem zerknęłam na puszkę z drobnym groszkiem konserwowym . I pomyślałam - czemu nie . Pstrąga zamarynuję w marynacie cytrynowej - do tego doprawiony na lekko cytrynowo groszek powinno być smacznie . I jest smacznie.
Krok 5 - Smażony pstrąg na cytrynowym groszku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 01.12.2013 14:56
Lubię pstrąga.
bhb8 30.11.2013 23:46
Wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak