smażony karp

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól

  • odrobina pieprzu

  • jajka

    2
  • mąki

    2 łyżki
  • bułki tartej

    2 łyżki
  • smalcu do smażenia

    1 łyżka
  • masła roślinnego

    2 łyżki
  • posiekanej pietruszki

    1 łyżka
  • karp

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę oczyszczoną pokroić w kształcie dzwonków, oczyścić z ości, posolić i lekko posypać pieprzem. Następnie obtoczyć w mące, rozbitych i wymieszanych widelcem jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smalec, włożyć kawałki karpia i smażyć z obu stron. Przełożyć do rondla, skropić wodą, przykryć i utrzymywać jeszcze 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Podając na każdym kawału położyć trochę masła roztartego z pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat