Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażonka

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smażonka - to gulasz przyrządzany ze świeżego mięsa wieprzowego (wprost ze świniobicia) na smalcu z dodatkiem cebuli.

Składniki:

mięso wieprzowe 1,5 kilograma
smalec 1 łyżka
cebula 2 sztuki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażonka

Świeżonka, smażonka - ta potrawa przygotowywana ze świeżego mięsa wprost ze świniobicia ma kilka nazw. Znana i najczęściej przyrządzana jest na wsi podczas świniobicia. Mięso jest duszone w tłuszczu i cebuli, doprawiane i podawane z chlebem.

1. Mięso -  najlepsze świeże ze świniobicia, nie mrożone - myjemy i kroimy w kostkę.

2. Smalec rozgrzewamy na patelni i wrzucamy mięso, pieczemy do miękkości mięsa ok. 40 minut.

3. W trakcie dodajemy przyprawy, a pod koniec dodać poszatkowaną cebulę, razem udusić.

4. Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maciek 27.05.2023 11:21
Super pyszne z dziewczyna lubie na wsi jeść
jeta72 05.06.2013 15:02
mi smakuje :-)
Krystyna32 20.12.2012 07:45
super
Wacław 21.11.2012 11:23
fajny przepis !
Dorota59 25.10.2012 08:29
smaczniutkie
kasienka23 28.08.2012 22:37
u mnie w domu też się robi taką smażonkę, pycha
ben-ka 25.08.2012 10:07
jakie pachnące jedzonko!!!!
agam26 05.08.2012 16:39
mniam, albo z ziemniaczkami
misia53 01.08.2012 18:27
to jest specjalność mojego męża a nazywa to "świeżynką"
traktorek 31.07.2012 17:44
takie świeże mięsko marzenie
teresa18 30.07.2012 18:53
czuję jej zapach-świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak