Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone piersi z kaczki z sosem chrzanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

pierś z kaczki podwójna
sól 3/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Sos chrzanowy

wywar drobiowy 1/2 szklanki
chrzan tarty 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 płaska łyżka
śmietana 30% 1/3 szklanki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone piersi z kaczki z sosem chrzanowym

Skórę piersi z kaczki nacinamy na krzyż uważając, aby nie przeciąć mięsa. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut.

Wywar drobiowy doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy chrzan (można dać go więcej, wedle smaku). Mąkę mieszamy ze śmietanką, hartujemy gorącym wywarem i wlewamy cienkim strumieniem cały czas mieszając do wywaru z chrzanem. Gotujemy do czasu, aż zacznie lekko gęstnieć. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Piersi z kaczki umieszczamy na zimnej patelni skórą do dołu, smażymy na wolnym ogniu z każdej strony po ok. 7 minut. Następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kroimy i podajemy z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 23.11.2016 12:42
pyszne mięsko ;)
ania2610 23.11.2016 11:41
coś pysznego!
Madzai 23.11.2016 09:48
bardzo fajny przepis :)
bietka 23.11.2016 09:21
smaczne mięsko : )
ben-ka 23.11.2016 09:02
Lubię kaczkę, a najbardziej z owocami :)
berys18 23.11.2016 08:32
pyszne danie
Beatris 23.11.2016 08:02
Pysznie przygotowane mięsko, zjadłabym chętnie na obiad :)
mirosława4 23.11.2016 08:02
smaczne mięso
Franciszek 23.11.2016 00:36
dobry obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak