Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
300 g -
woda
1/2 szklanki -
jajko
1 szt -
kapusta kiszona
400 g -
cebula
100 g -
szczypiorek
1/2 pęczka -
cebula
20 g -
oliwa
1 łyżka -
białe wino
20 ml -
śmietana kremówka
120 ml -
borowiki
80 g -
podgrzybki suszone
100 g -
tuńczyk
80 (wędzony)
Sposób przygotowania
Suszone podgrzybki namoczyć, ugotować, a po wystudzeniu pokroić w cienkie paski i podsmażyć z cebulą. Kapustę pokroić, ugotować, dodać podsmażone grzyby z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto, uformować pierogi i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Na patelni podsmażyć borowiki z dodatkiem cebuli i czosnku, podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pierogi zrumienić na patelni, posypać pokrojonym w paski wędzonym tuńczykiem i świeżo siekanym szczypiorkiem.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)