Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki z kapustą i grzybami podane z plastrami wędzonego tuńczyka z borowikami w śmietanie i świeżo siekanym koperkiem
Suszone podgrzybki namoczyć, ugotować, a po wystudzeniu pokroić w cienkie paski i podsmażyć z cebulą. Kapustę pokroić, ugotować, dodać podsmażone grzyby z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto, uformować pierogi i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Na patelni podsmażyć borowiki z dodatkiem cebuli i czosnku, podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pierogi zrumienić na patelni, posypać pokrojonym w paski wędzonym tuńczykiem i świeżo siekanym szczypiorkiem.