Smażone pierożki drożdżowe z malinami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • drożdże

    2 dkg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • maliny świeże

    30 dkg
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier puder

  • smalec

    2 (do smażenia)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, po czym wlej je do miseczki z mąką, jajem, żółtkiem, solą i łyżeczką cukru. Zagnieść ciasto. Na koniec dodać stopione i ostudzone masło, ponownie zagnieść ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Owoce rozgnieść widelcem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i 3 łyżkami cukru.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, na środek ułóż nadzienie. Zlep, smaż na mocno rozgrzanym smalcu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat