Smażone pierożki drożdżowe z malinami

Smażone pierożki drożdżowe z malinami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • drożdże

    2 dkg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • maliny świeże

    30 dkg
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier puder

  • smalec

    2 (do smażenia)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Smażone pierożki drożdżowe z malinami

W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, po czym wlej je do miseczki z mąką, jajem, żółtkiem, solą i łyżeczką cukru. Zagnieść ciasto. Na koniec dodać stopione i ostudzone masło, ponownie zagnieść ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Owoce rozgnieść widelcem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i 3 łyżkami cukru.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, na środek ułóż nadzienie. Zlep, smaż na mocno rozgrzanym smalcu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat