Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone kulki z ziemniaków.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na kulki

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna półtorej szklanki
mąka ziemniaczana 2 lekko kopiaste łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku

Dodatkowo

olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kulki z ziemniaków.

Takie kulki to doskonały dodatek do drugiego dania, można podać je z mięsnym sosem i ulubioną surówką. Będzie to miłe urozmaicenie od zwykłych ziemniaków. Można nimi zaskoczyć gości. Dodam że, można je również podjadać bez żadnych dodatków. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka, a środek mięciutki. Jeżeli macie dość tradycyjnych tłuczonych ziemniaków to bardzo polecam Wam takie kulki. Zapewniam, że będzie pysznie. Zapraszam :)

1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie studzimy, do zimnych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie jeszcze luźne dosypujemy odrobinę mąki pszennej.

2. Z ciasta toczymy niewielkie kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.

3. W garnku rozgrzewamy olej, partiami wrzucamy kulki ziemniaczane i smażymy po kilka minut do zrumienienia często je obracając. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

4. Podajemy i smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 09:21
Zrobię takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak