Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone kanie w sosie pomidorowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kapelusze kani 3 szt.
jajko 1 szt.
mąka pszenna 3 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 1/3 szkl.
przecier pomidorowy 2 szkl.
natka pietruszki 1 łyż.
kuskus 100 g
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kanie w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Kapelusze kani dokładnie oczyszczam, posypuję delikatnie solą i pieprzem.
Krok 1 - Smażone kanie w sosie pomidorowym foto
2
Kapelusze zanurzam najpierw w roztrzepanym jajku, a potem panieruję w mące.
Krok 2 - Smażone kanie w sosie pomidorowym foto
3
Tak przygotowane grzyby kładę na rozgrzany olej na patelnię i smażę na złoty kolor na średnim ogniu.
Krok 3 - Smażone kanie w sosie pomidorowym foto
4
Cebulę obieram, kroję w plastry i podsmażam na drugiej patelni na łyżce oleju.
Krok 4 - Smażone kanie w sosie pomidorowym foto
5
Usmażone kanie kroję na mniejsze cząstki, przekładam do głębokiej patelni, dodaję zeszkloną cebulę oraz wlewam przecier pomidory. Gotuję całość aż do odparowania części płynu.
Krok 5 - Smażone kanie w sosie pomidorowym foto
6
Kuskus zalewam wrzątkiem (patrz instrukcja na opakowaniu).
Sos doprawiam do smaku przyprawami, na koniec mieszam z posiekaną natką pietruszki.
Krok 6 - Smażone kanie w sosie pomidorowym foto
7
Na talerz wykładam kuskus, obok wykładam kanie w sosie pomidorowym.
Krok 7 - Smażone kanie w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak