Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone jabłka w cieście cynamonowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 2 sztuki
jajko 1 sztuka
śmietana gęsta 3 łyżki
mleko odrobina
mąka pszenna 2-3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
przyprawa do dań słodkich
dżem malinowy
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone jabłka w cieście cynamonowym

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na ok 1-1,5 centymetrowe plastry.
Z każdego plastra nożykiem wykroić gniazda nasienne aby powstała dziurka.
Z pozostałych składników (oprócz dżemu) zrobić ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, ale lekko gęstsze aby dobrze obtoczyło plastry jabłek.
Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym ręcznikiem i przekładamy na talerz.
Każdy plaster dekorujemy w utworzonej dziurce dżemem, ewentualnie miętą lub melisą.
Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 12.06.2013 13:51
Musze wypróbować, bo moim dzieciakom na pewno zasmakują, super.
dwa pokoje z kuchnią 24.05.2013 10:25
piękne zdjęcie! aż ślinka leci :)
Ola1984 23.05.2013 20:14
Pysznie :)
marta1221 23.05.2013 18:09
uwielbiam takie podane z lodami
Megg 23.05.2013 14:29
przepyszne!!!
Lampencjo 23.05.2013 13:24
pięknie kolorowe
EWI 23.05.2013 12:38
mniam pycha
Kulinarna Ja 23.05.2013 12:32
smaczne to!
David 23.05.2013 12:15
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak