Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona makrela z cukinią, porem i pesto

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makrela 2 szt świeżej
por (biała część) 1 szt
cukinia 0,5 szt
pesto 1,5 łyżki
oliwa
cytrynka 4 plasterki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona makrela z cukinią, porem i pesto

Kroki postępowania

1
Cukinię razem ze skórką pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
Krok 1 - Smażona makrela z cukinią, porem i pesto foto
2
Pesto zrobić wg tego przepisu:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/239961/wloskie-kanapeczki-z-pesto-wlasnorecznie-robionym-i-suszonym.html

Najpierw delikatnie podsmażyć na patelni pora z cukinią, następnie dodać pesto, delikatnie posolić i popieprzyć.
Krok 2 - Smażona makrela z cukinią, porem i pesto foto
3
Makrelę dokładnie oczyścić pod zimną wodą, delikatnie ponacinać skórkę.
Krok 3 - Smażona makrela z cukinią, porem i pesto foto
4
Nafaszerować przestygniętym farszem.
Krok 4 - Smażona makrela z cukinią, porem i pesto foto
5
Makrele ułożyć na blaszce farszem do dołu, posolić i popieprzyć. Farsz który zostanie ułożyć po środku rybek. Na rybkach ułożyć kawałki cytryny. Piec w 180 stopniach przez 20 min.
Krok 5 - Smażona makrela z cukinią, porem i pesto foto
6
Piec w 180 stopniach przez 20-25 min- w zależności od wielkości rybki.
Krok 6 - Smażona makrela z cukinią, porem i pesto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 20.01.2014 17:44
Zapowiada się pysznie
czekoladka_m 06.03.2013 08:26
bardzo lubię rybki:):)A takie w szczególności
as28 04.03.2013 19:20
mniam mniam
Boska_Agatka 04.03.2013 19:09
śweitne polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak