Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec ze skwarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 800 g
słonina 400 g. wedzonej
smalec 1 kostka
cebula 1 szt. większa
ząbki czosnku 3 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec ze skwarkami

Słoninę świeżą oczyszczamy i kroimy w większą kostkę,wkładamy do garnka i na małym ogniu smażymy aby wytopić tłuszcz , słoninę wędzoną oczyszczamy również kroimy w kostkę i dodajemy do prawie wytopionej słoniny .Wytapiamy aż skwarki staną sie złociste od czasu do czasu mieszamy, aby skwarki sie nie przypaliły. Smalec zdejmujemy z ognia i do gorącego dodajemy kostkę smalcu. Gdy smalec przestygnie dodajemy pokrojoną cebule i czosnek oraz do smaku soli ,przyprawę w płynie oraz odrobinę ziół prowansalskich ,szczyptę pieprzu mielonego.
Gotowy smalec przelewamy do garnka kamiennego i wkładamy do lodówki lub wlewamy do słoików i mocno zakręcamy .Stawiamy w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdow 17.02.2017 20:30
smakowity przepis ;)
gusia1000 17.02.2017 19:13
Kiedyś, jak dostawałam słoninę ze wsi ze świniobicia też taki smalec robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak