Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec vege z orzechami i cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tłuszcz PLANTA 2 kostki
orzechy włoskie duża garść
cebula biała duża
Sól czosnkowa jodowana Prymat

Porada

Smalczyk można doprawić kilkoma kroplami płynnej przyprawy do zup, ulubionymi ziołami albo dodać wyciśnięty ząbek czosnku.

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec vege z orzechami i cebulą

Cebulę drobno posiekać i usmażyć na rumiano na kilku łyżkach stopionej planty doprawiając solą czosnkową. Kiedy jest przysmażona odcedzić z tłuszczu i pozostawić do przestygnięcia.

Na osobnej suchej patelni uprażyć orzechy uważając, by się nie przypaliły. Otrzeć suchą ściereczką odchodzące łuski, a oczyszczone orzechy zmielić w malakserze razem z osączoną i przestudzoną cebulą.

Do tłuszczu po smażeniu cebuli dodać resztę planty, rozpuścić na średnim płomieniu, dołożyć zmieloną cebulę z orzechami i całość razem ogrzewać przez 10-15 na najmniejszym palniku - co jakiś czas przemieszać.

Gotowy smalczyk ostrożnie przelać do słoika, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.09.2016 09:48
a jednak istnieje i całkiem dobrze spełnia swoje funkcje ;) a do tego dobrze smakuje ;)
alusiek 21.02.2016 16:27
o smalcu wegańskim nie słyszałam
Futka 20.02.2016 00:32
Fantastyczny pomysł - koniecznie muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak