Smalec domowy do smarowania pieczywa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    600 g
  • boczek

    300 g
  • podgardle wędzone

    200 g
  • czosnek

    1-2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Część słoniny, boczku i podgardla oraz czosnek i cebulkę9pozostawiając szczypior) mielimy w maszynce do mięsa. Pozostałą słoninę , boczek i podgardle drobniutko kroimy.
W naczyniu z grubym dnem lub w woku topimy najpierw pokrojone mięso i gdy już zaczyna się lekko rumienić dodajemy zmielone: słoninę, boczek i podgardle, obrane starte jabłko, oraz zmielone ; majeranek, sól i pieprz.
Gdy wszystko już jest wytopione, a skwareczki lekko złotobrązowe wyłączamy gaz, i cały czas mieszając dodajemy (ja użyłam suszony) posiekany szczypior gdy wszystko lekko przestygnie przelewamy mieszając do małych kamiennych naczyń lub do słoiczków.
Mieszamy, aż do zastygnięcia, aby równo nam się rozłożyły szczypiorek i skwareczki. Odstawiamy, do całkowitego zastygnięcia.
A później nic tylko jeść.
Smarujemy pajdy wiejskiego świeżego chleba.. Do tego kwaszony ogórek, lub korniszon, a mogą też być marynowane grzybki.
smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota71 18.09.2010 13:11
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat