Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalczyk z czosnkiem i ziołami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 500 gram
czosnek 3 ząbki
tymianek 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Smalczyk z czosnkiem i ziołami

Słoninę mocno schłodzić i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do rondla o szerokim dnie i postawić na mocny ogień. Wytopić ja najwięcej tłuszczu ze słoniny. Stale mieszać aby się nie przypaliło bo smalec będzie do niczego. W miedzy czasie do miseczki przesypać zioła i dobrze je wymieszać. Czosnek obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki.

Na około 2-3 minuty przed końcem wytapiania dodać zioła i dobrze wymieszać zawartość rondla. Po wskazanym czasie zdjąć z ognia i dodać czosnek. Szybko wymieszać. Smalczyk przelać do przygotowanych słoiczków ( umytych i wyparzonych) i zostawić do zastygnięcia. Następnie zamknąć słoiczki i przełożyć je do lodówki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basia03 28.01.2014 18:37
Ja bym dodała do tego prażoną cebulkę i jabłuszko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak