Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smakuś Moniki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 5 łyżek
proszek do pieczeni 1 łyżeczka
galaretka wiśniowa 1 sztuka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
mleko 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 g
bita śmietana 1 sztuka
gorzka czekolada 50 g
kakaowa posypka 10 g
galaretka malinowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Smakuś Moniki

Od lutego 2012 prowadzę swój blog kulinarny.

http://smakimoniki.blogspot.com/

Żółtka oddzielić od białek, po czym żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać drewnianą łyżką utarte żółtka z ubitą pianą z białek z przesypaną mąką pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Ciasto wylać na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawić do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.

Rozpuścić galaretki w trzech osobnych pojemnikach w 500 ml gorącej wody i odstawić do zastygnięcia.
Mleko ugotować, gorące wymieszać z żelatyną i odstawić do wystudzenia. Galaretki pokroić w kostkę, ułożyć na biszkopcie,gdy mleko będzie gęstnieć i mieć postać kisielu, wylać na galaretki i zamieszać widelcem. Odstawić do lodówki na około godziny.

Przygotować bitą śmietanę, według przepisu na opakowaniu,
bitą śmietanę rozsmarować łyżką na masie galaretkowej i odstawić ponownie do lodówki na około 3 godzin.

Zetrzeć czekoladę, posypać wierzch placka, a następnie posypać kakaową posypką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika191 01.03.2012 14:35
serdecznie dziękuje :)
Mysiunia 27.02.2012 20:54
rewelacja! :)
Ewa104 27.02.2012 19:21
pysznie tu u Ciebie
iziona 27.02.2012 13:26
Piękne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak